Ik geef nog steeds borstvoeding…..

Het mooiste en absoluut het intense wat ik ook heb gevoeld en heb mee gemaakt – vooral in positieve zin maar het is niet altijd makkelijk. 

Deze blog is inmiddels enige tijd geleden, ons avontuur stopte toen ze 3 jaar was, vanzelf, uit haar zelf, het was genoeg geweest – voor mij en voor haar!

Ik kan schrijven dat ik ervoor gekozen heb om borstvoeding te geven maar eigenlijk voelde dit niet zo en deed ik het omdat het gelijk lukte en goed ging. Ik kan begrijpen dat het voor anderen pijnlijk kan zijn omdat het oprecht een van de mooiste dingen is om je eigen kindje te voeden – te voeden door middel van je eigen lichaam het is zo iets bijzonder, maar ook zo iets intens. Ik ben absoluut geen pro borstvoeder, of anti flesvoeding. Absoluut niet, het aller belangrijkste is dat je alles met liefde doet.

Begrijp mij niet verkeerd ik ben zo trots dat ik Merel al twee jaar borstvoeding kan geven maar makkelijk is het niet. Ik schaam me er soms voor omdat ze al twee is maar ik mijn ogen ook nog maar twee. Ze loopt, ze praat, ze eet hartstikke goed, maar drinkt nog steeds bij me. Het is haar veilige plekje, haar plekje die echt alleen van haar is. Ik kan haar dat veilige plekje niet afpakken het voelt dan alsof ik haar in de steek laat. Het voelt alsof ik haar afwijs, maar makkelijk is het niet. 

Het is intens – het is vermoeiend – het is soms zwaar maar ik doe het met zoveel liefde dat ik haar de kans geef om er ‘zelf’ mee te stoppen voor mij voelt dit fijner omdat ik niet degene wil zijn die dit vertrouwde plekje van haar afneemt. Hoe ouder ze word hoe meer ik me er af en toe voor schaam maar ik zal er alles aan doen om haar de veiligheid en de warmte te geven die ze nodig heeft.

Ik had nooit gedacht haar zo lang te voeden, maar ik ben trots op mijn lijf en trots op haar dat we dit avontuur al twee jaar aangaan en ik benieuwd ben wanneer ons avontuur gaat eindigen! 

Voor mij was het een jaar geleden al prima geweest, maar voor Merel duidelijk nog niet – en dat is oké! Ik denk dat je als moeder zijnde alles voor je kind doet met zoveel liefde en dit blijft doen tot dat het nodig is! 

Eén gedachte over “Ik geef nog steeds borstvoeding…..

  1. Ah moeders, je hoeft je er echt niet voor te schamen hoor. Je meissie is inderdaad nóg maar 2, net als die van mij.
    Ik wilde er eerst ook mee stoppen omdat ze me eigenlijk letterlijk op eet haha, maar lijd ik er nou echt dodelijk onder? Nee, het genieten staat hier wel boven.
    Hiermee geef je je kind aan (zonder woorden): “Ik ben er voor je, en je bent geen last.” En ik merk dat onze band ook als ‘twee handen op één buik’ is.
    De voeding uit je borst zal ze misschien niet nodig hebben, maar de zekerheid en vooral de éénheid: díe hebben jullie allebei nodig. Geniet ervan zolang het kan!

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.